Pàgines

Total de visualitzacions de pàgina:

23 de maig del 2011

Aral, el mar perdut.

El mar d’Aral és un mar interior situat al centre d’Àsia que ocupa bona part del nord de Kazakhstan i del sud d'Uzbekistan. Dos afluents nodreixen aquest mar: el Syrdaja i el Amudarja. L’aigua d’aquests dos rius es va perdent al llarg del seu recorregut ja que es desvia per regar conreus, principalment de cotó. Això ha provocat que aquest mar, des de començaments dels anys 60, perdi extensió a un ritme desmesurat.

Un mar ple de vida que sustentava als pobles del seu voltant ha donat pas a un desert ple de contaminants (pesticides, fertilitzants...) i a una petita massa d'aigua molt salabrosa i estèril.
La pèrdua d’aquesta superfície d’aigua comporta problemes molt seriosos de sequera, tempestes de sal i contaminació als pobles del voltant.
Hi ha diferents possibilitats de salvar aquesta mar, encara que potser no tornaria als nivells originals, com per exemple:
  • impermeabilitzar i cobrir els canals de rec perquè es perdi la mínima quantitat d'aigua possible
  • instal·lar plantes dessalinitzadores
  • introduir espècies de cotó que necessitin menys aigua per al seu cultiu
Però els diferents interessos econòmcs dels països que envolten l'Aral fan molt difícil trobar la solució òptima. Es parla, fins i tot de que hi ha interes en que l'aral no torni a omplir-se per tal d'extreure gas natural. 
Per tant, això no pinta molt bé.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada